Finaalien paluu!

09.03.2019
Tinja Haukijärvi 2+1 Kuva: Riku Laukkanen

Lähtökohdat illan otteluun olivat selvät - Blues voitolla finaaleihin, mutta KalPa ei taatusti antaisi sitä helpolla sinikeltaisille. Viihdyttävä kiekkomatsi oli siis varmasti tulossa. Sitä se olikin, sillä tunnelmaa oli pelaajien ohella luomassa parisataa päinen katsomo.

Siru Lehtopeltoa nauratti. Kuva: Riku Laukkanen

Peli lähti tasaisesti liikkeelle, joskin hienoisella KalPa painostuksella. Ennen erän puoltaväliä KalPa saikin ottelun avausmaalin, kun joukkueen nuori huippulupaus, Elisa Holopainen poimi Tanja Niskasen aloitus voiton jälkeen kiekon ja pujotteli hienolla soololla tiensä läpi maalipaikalle ja toimitti kiekon ohi tutusti Blues-maalia vartioineen Jenna Silvosen ajassa 6:21. Maalin jälkeen meininki tasottui ja Blues sai painetta KalPalle, mutta Tiina Ranne esti parhaimmatkin laukaukset varmasti. Erätauolle mentiin KalPan 0-1 johdossa, maalivahtien torjuntojen ollen Silvonen 6 - Ranne 8.

Maalituuletus! Kuva: Riku Laukkanen

Toisen erän alkuun nähtiin heti tiukkaa Blues painostusta ja otteista huokui, että välieräsarja haluttiin katki. Ajassa 21:37 pelikello pysähtyi vihdoin Bluesin maalin johdosta. KalPan siirretyn rangaistuksen aikana Reetta Valkjärvi onnistui syöttämään omalta puolustusalueelta Ida Kuoppalalle hyökkäyssinisen kohdalle. Moni pelaaja olisi varmasti jäänyt ihastelemaan onnistunutta syöttöään, mutta Valkjärvi polkaisi hyökkäykseen mukaan ja Kuoppala palautti kiekon Valkjärvelle keskelle hyökkäysaluetta. Avausmaalien erikoisnainen välieräsarjasta jatkoi hyviä otteitaan - napakka ranneveto ohittaa Tiina Ranteen ja tilanne oli tasan 1-1. Näissä lukemissa väännettiin lähes erän loppuun asti, mutta ajassa 39:36 Matilda Nilsson vei pukukoppimaalilla KalPan jälleen maalin johtoon, syöttäjänä KalPan ensimmäisen tehnyt Holopainen. Toisen erän torjunnat Silvonen 5 - Ranne 8.

Tiukkaa vääntöä. Kuva: Riku Laukkanen

Kolmanteen erään lähdettiin jälleen takaa-ajoasemasta, mutta tälläkin kertaa sinikeltaiset tulivat erän alkuun kovaa. Bluesin nuorisotähden Nelli Laitisen on nähty monessa pelissä iskevän vastustajan pienistä virheistä, eikä tämäkään ottelu ollut poikkeus. Laitisen kuudes aisti huomasi KalPan oman puolustussinisen syöttövirheen ja kiekko oli jälleen numero ysin lavassa ja turbovaihde päällä. Ida Kuoppala lähti tukemaan hyökkäystä ja Laitisen tarjoilusta Kuoppala laittoikin pelin tasoihin 2-2 ajassa 42:58. Tämän jälkeen molemmat joukkueet hakivat johtomaalia vimmatusti, mutta kun kumpikin maalivahti päätti toisin, pysyi tilanne tasoissa.

Ida Kuoppalalle tehot 2+1. Kuva:Riku Laukkanen
Koutsit miettiliäänä. Kuva: Niklas Gunsberg

Ottelun käännekohta nähtiin erän puolivälin jälkeen, kun KalPan Petra Lamminaho purki kiekon epäonnisesti yli pleksin ja suoraan toimitsija-aitioon. KalPa alivoimalle ja Bluesin päävalmentaja Sami Haapanen ottaa heti aikalisän. Kuvioiden hiominen aikalisällä kannatti, sillä Lamminahon jäähyä jäi 31 sekuntia kärsimättä, kun one timerien erikoisnainen, Tinja Haukijärvi pääsi tinttaamaan Bluesin ensimmäistä kertaa johtoon ottelussa Reetta Valkjärven hienosta syötöstä ajassa 53:53. Toisen syötön maaliin kirjautti itselleen Nea Katajamäki. Maali käynnisti Bluesin uuteen moodiin ja KalPa olikin hieman liemessä sinikeltaisten kovan prässin alla. Tästä loistavana esimerkkinä Bluesin neljännen maalin syntyminen ajassa 57:49. Nea Katajamäki karvaa kiekon KalPa päädyssä puolustajalta ja toimittaa maalin takakautta kiekon maalin kulmalle, josta Nea Ruuskanen toimittaa kiekon KalPan b-pisteiden väliin Haukijärvelle, joka laukoo kiekon jo toisen kerran ottelussa Ranteen selän taakse ja katsomo repeää. Tilanne 4-2 ja finaalipaikka maistuu jo huulilla. KalPa ei kuitenkaan luovuttanut tähän maaliin, vaan samassa ajassa päävalmentaja Marjo Voutilainen keräsi joukkueensa aikalisälle. Ranne pois maalista ajassa 58:09 ja kavennusmaali oli tosiasia vain kolme sekuntia myöhemmin, taululla 4-3. Asialla KalPan tehokolmikko - Nilsson maalintekijänä, syöttäjät Niskanen ja Holopainen.

Nelli Laitinen Kuva:Riku Laukkanen

KalPan hieno taistelu ei kuitenkaan tuottanut tässäkään ottelussa tulosta, kun Blues piti kiekkoa KalPa päädyssä jumissa eikä kuopiolaiset päässeet näin ollen hakemaan tasoitusta. Ranne pääsi vasta aivan ottelun loppussa ajassa 59:47 vapauttamaan KalPalle kuudennen kenttäpelaajan. Maali ei kauaa tyhjillään ehtinyt olemaan, kun ottelun Blues-hahmot Haukijärvi ja Kuoppala junailivat kiekon tyhjään KalPa-nuottaan. Kuoppala viimeisteli Haukijärven syötöstä ottelun loppuluvut 5-3 pelikellon näyttäessä 59:52 ja voiton ansiosta Espoon Blues palaa vuoden tauon jälkeen finaaleihin otteluvoiton 3-0! Maalivahtien torjunnat menivät kolmannessa erässä Silvonen 3 ja Ranne 7.

Finaaliin! Kuva: Riku Laukkanen

Summa summaarum - välieräsarja oli tasaväkinen näytös, jossa maalivahdit varastivat pääroolit, jättäen kenttäpelaajat soittelemaan kakkosviuluja. Toisen välieräsarjan ollessa vielä kesken, selviää Bluesin finaalivastustaja vasta myöhemmin. Selvää kuitenkin on, ettei kumpikaan toisesta finaalipaikasta taisteleva petoeläin tule olemaan yhtään KalPaa helpompi. Luvassa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita, urheiluruutu-torjuntoja ja highlight-maaleja. Finaalit käynnistyvät Tapiolasta, 16.3. ja voin jo vannoa, ettet halua missata sitä.